Zdrowotne właściwości bobu
Bób to warzywo należące do grupy niezwykle zdrowych roślin strączkowych. Posiada prawdziwą bombę przydatnych dla naszego organizmu mikroskładników. Sezon na bób trwa zazwyczaj w okresie letnim, dlatego jeśli tylko zauważysz go na straganach czy w sklepie koniecznie kupuj i korzystaj! Właściwości bobu sprawiają, że warto go dodawać do zup, sałatek czy nawet jeść jako danie główne lub przekąskę.
Właściwości bobu – na co konkretnie działają?
Zwłaszcza w okresie czerwca i lipca, gdy przypada sezon na bób, dużo się o nim słyszy w mediach, a w sieci krążą różne przepisy na jego wykorzystanie. Właściwości bobu są tematem często poruszanym, z uwagi na jego różnorodne korzyści. Bób jest bogatym źródłem fosforu, potasu, błonnika, białka a także kwasu foliowego (z tego względu jest polecany dla kobiet w ciąży). To wspaniałe warzywo wspomaga leczenie anemii, choroby Parkinsona, a także usprawnia działanie układu krążenia.
Sałatki z bobem
Właściwości bobu i jego wpływ na nasz organizm to dobry pretekst do tego, aby wprowadzić go do naszej diety. Jednym ze sposobów są właśnie sałatki, gdzie bób doskonale sprawdza się jako sycące źródło białka. Wystarczy bób, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ser feta, nasiona słonecznika lub pestki dyni, do tego ulubiony dressing i gotowe! Pyszna i do tego bardzo zdrowa sałatka na kolację czy lunch.