Czy warto kupować naturalny olej rzepakowy?
Rzepak zwykle kwitnie latem i słynie ze złocistożółtych kwiatów. Należący do rodziny kapustowatych, jest blisko spokrewniony z rzepą. Jego olej — znany jako olej rzepakowy jest szeroko stosowany do gotowania, pieczenia i przetwarzania żywności. Pierwotnie kulinarny olej rzepakowy powstał poprzez tradycyjne krzyżowanie. Jednak większość odmian dostępnych obecnie jest modyfikowana genetycznie (GM), aby była odporna na szkodniki. Tym samym produkty te są klasyfikowane jako organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO).
Właściwości oleju rzepakowego
Godnym uwagi faktem, na który warto zwrócić uwagę w przypadku oleju rzepakowego jest to, że zawiera on oleje omega, które zwykle pochodzą z ryb i produktów rybnych. Powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 należą do najlepszych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie mózgu. Naturalny olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E. Wiatmina ta jest obecna w różnych produktach spożywczych, takich jak orzeszki ziemne, jarmuż, szpinak, migdały, słodkie ziemniaki awokado, żeby wymienić tylko kilka źródeł. Warto jednak wspomnieć, że oleje roślinne są jednymi z najbogatszych źródeł tego super przeciwutleniającego składnika odżywczego.
Dlaczego naturalny olej rzepakowy jest lepszy?
Niemniej jednak, jeśli chcemy, by olej, którego używamy do codziennego gotowania zachował owe właściwości wybierany przez nas produkt musi być tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 35°C. Tylko wtedy zachowuje swoje naturalne właściwości. Gdzie kupimy taki naturalny olej rzepakowy? Dostępny jest w sklepie Smak Nautry.