Dieta ciążowa, czyli zdrowie dla mamy i dziecka
Dieta ciążowa powinna być szczególnie dobrze zbilansowana tak, aby służyła zarówno mamie, jak i dziecku. Dlaczego żywienie jest wyjątkowo ważne w tym czasie?
Idealna dieta ciążowa
Odpowiedni jadłospis w okresie ciąży to wiele korzyści. To m.in. szansa na to, aby dziecko urodziło się z prawidłową masą, a także miało zmniejszone ryzyko różnego rodzaju chorób, zarówno wrodzonych, jak i tych pojawiających się na późniejszym etapie życia. Dieta ciążowa musi być więc optymalnie zbilansowana oraz przygotowana tak, aby zapewnić mamie i dziecku właściwą podaż kalorii.
Powiedz „nie” nieprzyjemnym objawom
Niestety czas ciąży to często również wiele nieprzyjemnych objawów, w tym mdłości oraz utrata energii. Z tym także można sobie radzić dzięki odpowiedniej diecie, w przypadku której kluczowe są odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczy. Niezbędne są też warzywa i owoce, których w diecie powinno być na tyle, aby zminimalizować wzdęcia oraz usprawnić pasaż jelitowy. Dieta ciążowa to także płyny, w tym zwłaszcza soki owocowo-warzywne przyjmowane o odpowiednich porach i pełnowartościowe koktajle.
Jak widać dieta w czasie ciąży jest kluczowa, aby zadbać zarówno o zdrowie matki, jak i dziecka. Można skonsultować ją zarówno z dietetykiem, jak i skorzystać z oferty cateringowej, która także może być dopasowana dla przyszłych mam.